Školní jídelna
Životospráva
* Dětem je poskytována vyvážená a plnohodnotná strava s vhodnou skladbou jídelníčku na základě spotřebního koše.
* Pitný režim v průběhu celého dne v dostatečném množství a pestrosti se zachováním sebeobslužnosti je samozřejmostí.
* Je dodržována technologie přípravy jídla a pokrmů v souladu tak, aby podporovala kvalitní stravování dětí (obsah luštěnin, tmavého a celozrnného pečiva, ryb, čerstvou zeleninu a ovoce, omezení přísunu cukrů a tuků a cukrářských výrobků apod.), využívají se nové receptury ke zpestření jídel.
* Je dodržován stanovený časový interval (max. 3 hodinový) mezi podáváním jednotlivých jídel.
* Na jídelním lístku podáváme informace o alergenech obsažených v pokrmech.
* U dětí se pěstují správné stravovací návyky, stolování je bráno jako společenský akt – využívá se k tomu společné stolování, dětem mladším tří let pomáhá, pokud je třeba, paní učitelka či provozní personál
* Je nepřípustné, aby byly děti do jídla nuceny.
Poplatky naleznete zde
Množství pokrmů
dle zákona č. 110/1997 Sb., § 9a odst. 1, písm. c)
| Pokrm | Množství pokrmu v gramech na jednu porci dle věkové kategorie |
||
|---|---|---|---|
| 3 – 6 let | 7 – 10 let | dospělí (celá porce) |
|
| I. Přesnídávky, svačiny | |||
| Pečivo běžné, sladké, moučníky | 40 | 50 | |
| Chléb, veka | 50 | 55 | |
| Pomazánky, ochucené máslo | 20 | 25 | |
| Máslo, Flóra, Rama, Perla | 10 | 10 | |
| Ovoce, zelenina | 60 | 65 | |
| Přesnídávka, pudink, jogurt, šlehaný tvaroh | 100 | 120 | |
| Piškoty, cereálie | 30 | 42 | |
| Nápoje ke svačinám | 180 ml | 200 ml | |
| II. Polévky | |||
| Polévka | 150 | 210 | 300 |
| Opečené pečivo, krutonky do polévky | 5 | 7 | 10 |
| III. Hlavní jídla | |||
| Hovězí maso přírodní, vařené, dušené, pečené | 40 | 45 | 64 |
| Vepřové maso přírodní, vařené, dušené, pečené | 31 | 43 | 62 |
| Kuřecí maso přírodní, vařené, dušené, pečené | 31 | 43 | 62 |
| Kuřecí stehno pečené | 70 | 98 | 140 |
| Kuře na paprice (bez kosti) | 38 | 43 | 62 |
| Krůtí maso přírodní, vařené, dušené, pečené | 31 | 43 | 62 |
| Králičí maso přírodní, vařené, dušené, pečené | 32 | 45 | 64 |
| Smažený řízek (vepřový, kuřecí, krůtí, králičí) | 65 | 70 | 120 |
| Sekaná pečeně, karbanátek pečený | 65 | 80 | 100 |
| Karbanátek smažený | 70 | 98 | 140 |
| Rybí file smažené, pečené, zapečené se sýrem | 60 | 70 | 120 |
| Rybí file, hejk, tilapie, pangas přírodní | 50 | 55 | 98 |
| Rybí file se zeleninou | 100 | 120 | 150 |
| Mořský úhoř, žralok | 70 | 98 | 140 |
| Rizoto s vepř., kuřecím masem, se zeleninou | 140 | 170 | 300 |
| Rizoto zeleninové | 140 | 170 | 300 |
| Zapečené těstoviny, zapečené brambory | 175 | 245 | 350 |
| Čočka na kyselo | 150 | 210 | 300 |
| Čočka, hrách se zeleninou | 150 | 210 | 300 |
| Fazole, cizrna se zeleninou | 200 | 280 | 400 |
| Fazolový, cizrnový guláš | 175 | 245 | 350 |
| Bramborové noky, halušky se šunkou | 150 | 210 | 300 |
| Vejce | 1 ks | 1 ks | 1 ks |
| Těstovinový salát | 150 | 210 | 300 |
| IV. Sladká jídla | |||
| Krupicová kaše | 180 | 252 | 360 |
| Ovesná kaše s ovocem | 230 | 322 | 460 |
| Želmovka | 160 | 224 | 320 |
| Buchty plněné | 150 | 210 | 300 |
| Buchtičky se šodó | 185 | 259 | 370 |
| Kynuté ovocné knedlíky s tvarohem | 175 | 245 | 350 |
| Těstoviny s mákem, s perníkem | 190 | 266 | 380 |
| V. Přílohy | |||
| Omáčka | 75 | 105 | 150 |
| Šťáva k masu | 25 | 35 | 50 |
| Brambory vařené, šťouchané, bramborová kaše | 125 | 135 | 250 |
| Bramborový salát | 150 | 210 | 300 |
| Rýže, kuskus, bulgur vařené, dušené | 80 | 112 | 160 |
| Jáhly, pohanka vařené,dušené | 100 | 140 | 200 |
| Těstoviny, špecle, tarhoňa vařené | 100 | 140 | 200 |
| Knedlíky houskové | 80 | 112 | 160 |
| Knedlíky, noky bramborové | 100 | 140 | 200 |
| Pečivo kusové (rohlík, houska, bageta) | 50 | 50 | 50 |
| Pečivo krájené (chléb, veka) | 50 | 50 | 100 |
| Špenát | 60 | 84 | 120 |
| Zelí vařené, dušené | 63 | 88 | 126 |
| Zelenina míchaná vařená, dušená | 63 | 88 | 126 |
| Mrkev, hrášek, fazolky vařené, dušené | 63 | 88 | 126 |
| VI. Moučníky, saláty, oblohy, nápoje | |||
| Salát zeleninový, kompot | 80 | 100 | 120 |
| Zeleninová obloha | 25 | 35 | 50 |
| Zelenina, ovoce syrové | 30 | 42 | 60 |
| Okurka sterilovaná | 25 | 35 | 50 |
| Dresink, studená omáčka | 25 | 35 | 50 |
| Tvarohový krém, jogurt, pudink, přesnídávka | 100 | 120 | |
| Nápoj (džus, mléko, čaj, voda, voda se šťávou) | 200 ml | 200 ml | 200 ml |